Nawigacja
Ostatnie artykuły
· XVIII KONKURS WIEDZY...
· Zdrowe odżywianie
· Zdrowe odżywianie ...
· NIE DLA ALKOHOLU
Aktualnie online
· Użytkowników online: 0
· Łącznie użytkowników: 540
· Najnowszy użytkownik: bernatmagdalena
Gmina Ropczyce
Szkoła w ruchu
Kuratorium Oświaty
Zespół Szkół w Niedźwiadzie Górnej
Zespół Szkół w Łączkach Kucharskich
Logowanie
Pieczenie chleba w III A
Klasa III a realizując temat: „Jak powstaje chleb” postanowiła rzeczywiście się o tym przekonać i go upiec. Przepis był w podręczniku, więc wszyscy z łatwością zapoznali się jakie składniki są potrzebne i jakie będą etapy przygotowania chleba. Był to chleb mieszany pszenno-żytni z dodatkiem różnych ziaren roślin oleistych. Postanowiliśmy go upiec w dwóch grupach: dziewczynki i chłopcy. Po przygotowaniu składników ochoczo wzięliśmy się do pracy. Ważenie mąki, odmierzanie pozostałych składników nie sprawiało żadnych trudności. Nieco gorsze było końcowe wyrobienie ciasta, ale i temu daliśmy radę. Oba chleby odnieśliśmy do kuchni, gdzie pod czujnym okiem pani Gosi pięknie wyrosły, a następnie zostały upieczone. Na drugi dzień przynieśliśmy do szkoły różne produkty do chleba: od kremu czekoladowego, po serki, pomidory i paprykę. Zjedliśmy wszystko co do okruszka. Był pyszny! Teraz już wiemy, że upieczenie chleba w domu nie jest takie trudne i z małą pomocą dorosłych sami potrafimy to zrobić.
A jak smakuje taki własnoręcznie wykonany chleb!
Tekst i zdjęcia: Monika Daniec
Komentarze
Dodaj komentarz
Oceny
Zaloguj się , żeby móc zagłosować.